vojvodina.com vojvodina.co.yu
Linkovi:
Prilozi naših posetilaca

Vaš e-mail:

Overture Search
 the Web.

satto.co.yu

www.voban.co.yu

Sport

MARADONA: Prava slika mog života

Fudbalska legenda Dijego Maradona i dvostruki pobednik u Kanu Emir Kusturica, koga pojedini svetski mediji predstavljaju kao bosanskog, a drugi kao srpskog reditelja, premijerno su preksinoć, na 61. Kanskom festivalu, predstavili dokumentarni film o Maradoninom životu i karijeri, u kojem slavni argentinski fudbaler pokazuje i tetovažu sa likom kubanskog lidera Fidela Kastra, a američkog predsednika DŽordža Buša naziva “primerom ljudskog đubreta”.Smatrajući da su ga biografi i filmski autori predstavljali do sada pogrešno, izmišljali priče o njemu i prikazivali ga kao snagu zla ili ga čak nazivali mediokritetom, Maradona je rekao da Kusturicin film najzad daje pravu sliku o njemu i njegovom životu.
“LJudi su govorili mnogo, mnogo loših stvari o meni. Naravno da je Emir bio taj koji je uspeo da uđe u moje srce i progovori o tome šta sam preživeo, ne samo u dobrim momentima, već i teškim trenucima mog života”, rekao je novinarima u Kanu 47-godisnji Maradona, koji je doneo Argentini pobedničku titulu na Svetskom prvenstvu 1986. godine i doveo je do finala 1990.
Kusturicin jednoiposatni film, prikazan van konkurencije, prikazuje i sledbenike “Maradonijanske crkve”, koju su osnovali njegovi vatreni navijači, pevajući njegovo ime prema melodiji “Ave Maria”, podizući verske hramove i proslavljajući venčanja u njegovu čast. Takođe, Kusturica u filmu istražuje i Maradoninu prošlost kao zavisnika od kokaina, njegov odnos sa dve ćerke i njegove političke stavove, uključujući izjavu da se nikada ne bi rukovao sa princom Čarlsom.
Maradona je pokazao u Kanu da je i van filma vrlo rečit, a izjavio je da izgleda da, kada neko postane slavan, gubi pravo da govori o SAD ili Bušu. “Ima mnogo stvari o kojima vam više nije dozvoljeno da govorite, ali Emir mi je ukazao postovanje kakvo svako ljudsko biće zaslužuje. Čak i ako ste fudbaler - imate pravo da izrazite svoje mišljenje o nekome ko je ubica”, rekao je Maradona novinarima u Kanu, nakon što je tokom foto sešna demonstrirao i umeće s loptom.
Dok se brazilska fudbalska zvezda Pele ne pojavljuje u filmu, Maradona je svog velikog rivala pohvalio pred novinarima u Kanu, ali je ocenio da je sam ipak bio bolji. “Obećao sam ćerkama da neću govoriti o Peleu, ali ne mogu… Da nisam uradio sve loše stvari koje sam uradio u životu, Pele nikada ne bi mogao da postane broj dva iza mene, jer je odlazio i krevet u deset, dok sam ja ostajao van do pet ujutro. To je velika razlika među nama”, rekao je Maradona, navodeći i da je divlja prošlost sada iza njega.“Sada živim drugačije. I pre svega, ne živim više sto milja na sat, kao nekada. Uzivam u životu”, rekao je Maradona, koji se prepustio alkoholu i drogama nakon što se penzionisao 1997. godine, a više puta je bio na rehabilitaciji, uspeo da prilično oslabi i oporavi se posle operacije i ugradnje bajpasa u Kolumbiji 2005. i ponovnog boravka u bolnici u Argentini 2007.
U filmu se pojavljuje često i sam Kusturica, gotovo podjednako kao i sam glavni junak, koji je druga sportska zvezda ove godine u Kanu, posle nedavnog gostovanja bivšeg bokserskog šampiona Majka Tajsona. Za Kusturicu su Maradonini golovi u finalu Svetskog prvenstva 1986. godine, kada je Argentina pobedila Englesku rezultatom 2 :1, bili pobeda “trećeg sveta” nad Zapadom, koji uspostavlja svoju vladavinu u zemljama poput Argentine i Srbije, koristeći oružje, Međunarodni monetarni fond i NATO bombe.
Pobednički Maradonin gol sa Svetskog prvenstva 1986, proglašen “golom veka”, Kusturica više puta ponavlja uzastopno, pretvarajući ga u animaciju u kojoj Maradona pobeđuje protivnike kao što su Margaret Tačer, Toni Bler i DŽordž Buš. Te scene praćene su pank himnom Seks Pistolsa “God Save The LJueen”.
Kusturica je film o Maradoni snimao delom i u Beogradu, sredinom juna 2005. Proslavljeni fudbaler je, kako je tada izjavio, u Srbiji “postigao jedan od najlepših golova” u karijeri - 1983. kao fudbaler španske Barselone, koja je pred gotovo 100.000 gledalaca na Marakani, savladala Crvenu zvezdu rezultatom 4:2.

Božja ruka
Bivša legenda argentinskog fudbala Dijego Maradona izjavio je u Kanu da je spreman da “odseče božju ruku” da bi video holividsku zvezdu DŽuliju Roberts na Kroazeti. Maradona, koji u Kanu prisustvuje promociji dokumentarca o njegovom životu u režiji Emira Kusturice, priznao je da je opčinjen junakinjom “Zgodne žene”. “Učinio bih bilo šta da vidim DŽuliju Roberts ovde, na Kroazeti”, izjavio je slavni fudbaler, dodavši da bi voleo da je prati i da bi bio u stanju da za to sebi odseče ruku, pa makar to bila ona kojom je dao gol protiv Engleske u četvrt finalu Svetskog šampionata 1986. Posle meča, Maradona je odbio da prizna da je postigao gol rukom, tvrdeći da je bila posredi “božja ruka”.

 
22. maj 2008.
 
Javna komunalna preduzeća
Političke stranke
Nevladine organizacije
Humanitarne organizacije
Art Vojvodina
Muzika Vojvodine
Naši prijatelji

OK Vojvodina Novolin

Kosarkaski savez Novog Sada

Novi sadržaji:

"FAO TEHNIKA"
Zlatara "ŠANDOL"
Zlatar i časovničar "BATA"
PAN INFO
GARDI
LIBRA
Kozmetički salon "VERONA"

Kultura:
ART VOJVODINA
Predstavljamo Vam poznatog novosadskog slikara Zorana Tairovića, sa novim ostvarenjima:
nove kompozicije i
nove slike

Fitness & Bodyart:
Gustonj Đorđe 2000

Sport:
Košarkaški savez
Novog Sada

Stari recepti:
Predstavljamo Vam deo iz
"Sveske za kolače"...

Sremački bećarci:
Predstavljamo Vam deo iz knjige
"Kad bećari šorom zapevaju"...

Preporučujemo Vam
da pogledate:

Monografiju Vojvodine
koja Vam predstavlja istoriju, geografiju, gradove, kulturu, manastire, sport ...

WAR '99
koja Vam predstavlja naš rad za vreme ratnih dešavanja na ovim prosrotima ...

Vaše reakcije

knjiga utisaka

 

 

MONOGRAFIJA VOJVODINE | PRIVREDNI INDEX VOJVODINE

DRUSTVO | POLITIKA | KULTURA | SPORT | IZ MEDIJA | ZANIMLJIVOSTI | ARHIVA

POLITIČKE STRANKE | JAVNA KOMUNALNA PREDUZEĆA | NAŠI PRIJATELJI

Optimizovano za: IE5 & 800x600

Copyright: Vojvodina Web Team, 1997.
Office: "Studio Bob", Petrovaradinska tvrđava, 21000 Novi Sad
Tel: + 381 21 434608
office@vojvodina.com