Stari recepti iz Sremskih Karlovaca

Predstavljamo Vam deo iz "Sveske za kolače"
gospođe Vide Poznanović (1922-1992) iz Sremskih Karlovaca


 

Keks

39 dkg. brašna, 12 dkg. putera, 10 dkg. šećera, 3 žumanceta, malo vanile i na vrh noža sode bikarbone.

 

Medenjaci

¼ šećera, 3 cela jajeta, 5 kašika vrućeg meda, 1 kašikicu sode bikarbone, sve dobro umešati i tada dodati 50 deka brašna, i mirisa po ukusu i sa rukom praviti u obliku klikera.

 

Muškacone

¼ deka oraha, pola frtalja šećera, 1 kašikicu prezle, 1 jaje i belance i šaku brašna.

 

Pita sa jabukama

50 deka brašna, 2 dinara kvasca, 5 kašika mleka i malo šećera da malo kisne, 2 jajeta, 1 kašiku šećera i 20 deka masti, i malo soli, i to sve zajedno zamesiti i jedan sat sa kisne, tada testo prepoloviti na dva dela i filuj.

 

Rolat

4 žumanceta, 4 kašike šećera, dobro umutiti, tada dodaj 4 kašike brašna, penu od 4 belanceta, sve polako promešaj i meti u pleh koji je predhodno dobro namazan mašću i posut brašnom, pečeno namaži pekmezom ili kremom i urolaj.

 

Žerbo štangle

¼ deka putera, ili 20 deka masti, ½ kile brašna, dobro natrti i pola noža sode bikarbone, 3 kašike šećera. 4 žumanceta, sve zamesi i za pola dinara kvasca u malo mleka da kisne, svo testo na 4 dela podeli, pa razvi koliko je pleh pa namaži pekmezom od kajsija i pospi orasima i šećerom, svaki red, a kad je gotovo neka kisne 1 sat, a odozgo pomaži sa belancetom i seci u štangle.

 

Štrudlice sa salom

30 deka dobro očišćenog sala dobro izradi rukom, kao penu, 60 deka brašna, oduzeti ¼ i ostavi za salo, ostalo zamesi sa mlekom i vodom koju si osladila sa tri kašike šećera. Testo raseći a ono brašno pokupi sa salom i metuti na testo koje je malo starije i prevrnuti kao knjigu. Prvo od sebe, sebi s levo, pa s desno neka stoji pola sata. Drugi put sebi, od sebe s desno, pa levo i opet pola sata nek stoji, pa treći put kreni istim redom, kao prvi put i posle pola sata razviti u dužinu pleha, i iseći na 8 delova, svaki list namaži pekmezom od šipaka ili kajsija, i posuti orasima ili šećerom, odgore pomaži žumancetom i peci.

 

Salama od smokava

¼ kile smokava samleti, ¼ kile rezani oraja krupnije, ¼ kile šećera, kore i sok od jedne pomorandže, sve dobro izmešaj i pravi oblik salame, uvaljaj u šećer i nakon par dana reži.

 

Svatovske pilule

14 deka šećera, 14 deka oraja samleveni, 1 štanglu čokolade istopljenu i jedno belance zamesi  i pravi pilule, uvi ih u kristal šećer i u rernu ih osuši.

 

Medenjaci

Pola kile brašna, 20 deka šećera, 4 kašike meda, 4 cela jajeta, 1 žumance i malo cimeta, i navrh noža sode bikarbone, sve zajedno zamesi i vadi ih rakijskom čašicom, meti da se peku na umerenoj vatri.

 

Vaks kifle

14 deka šećera, sa 4 žumanceta dugo mešati, 14 deka putera, sa 7 deka samlevenih badema, saft od pola limuna, 2 kašike brašna, od 4 belanceta čvrstu penu, sve zajedno zamesi i peci.

 

Piškote

Pola kile brašna na ¼ kile šećera, 5 jaja, 2 deke ledena kvasca, mirisa vanile, tanko razvi i na jakoj vatri peci.

 

Margarin pusle

¼ kile šećera, ¼ kile oraja, 4 belanceta, od kifle prezle, 2 rude čokolade, sve zamesi, razvi tanko, povadi rakijskom čašicom u sredinu pola oraha mesi, peci na tihoj vatri a to polako.

 

Bele pogačice

20 deka masti, 40 deka brašna, 2 žumanceta, malo kvasca, utopljena u malo mleka i malo šećera, pravi ih, u pleh meti da se peku i pečene ih uvijaj u šećer.

           

Muškacone

2 belanceta šne, 15 deka šećera, mešaj kao za pusle, oraja koliko zagusti, 1 kašiku prezle, pravi ih, i peci na umerenoj vatri.

 

Kifle od oraha

Pola kile samlevenih oraha, ¼ kg. šećera, 4 belanceta, to sve meti u šerpu na vatru da se otopi, kad se zagreje skini sa vatre i pravi kifle i uvijaj u šećer.

 

Salama - ova

2 šolje od bele kafe samlevenih oraha, 1 šolju šećera, 2 štangle čokolade, 2 jajeta, 1 šaku krupnih oraja, malo iseći, to sve metni u šerpuna kraj vatre da se zagreje, i dobro mešaj skini sa vatre, izruči na dasku koja je posuta sitnim šećerom, i pravi oblik salame.

 

Španši ving venčići

Ulupaj tvrdu penu od 2 belanceta, tome dodaj 14 deka šećera, 2 kašike sirćeta, malo vanile, mešaj dugo, zatim uzmi duns papira, pravi štaniclu i kroz nju sipaj u pleh i pravi venčiće, peci ih kao pusle , posle ako hoćeš uvijaj u čokolad glazuru.

 

Lumbit štangle

28 deka šećera, ulupaj sa 4 cela jaja, pa kad je ulupano dodaj 15 deka samlevenih badema, 14 deka bela grožđa, 14 deka brašna, malo citronata i malo cimeta.

 

Orasi

25 deka samlevenih oraja, 25 deka šećera, to podeli na dva dela, jedan deo manji a drugi veći. većem delu dodaj 2 štangle čokolade, uribane u jedno žumance, a u manji deo jedno belance, i malo limuna, za ljusku čokolade i za jezgru bez čokolade, meći ih u drvenu modlu i istresaj , ostavljaj ih sa belancetom i netreba ih peći.

 

Mora štangle

6 cela jajeta lupati ih sa 6 kašika šećera, kad je ulupano dodati 6 kašika brašna, 2 štangle    

čokolade, 14 deka bela grožđa, 10 deka oraja, dugačko isečeni, a pleh namaži i pospi brašnom  peci na dobroj vatri, a hladne seci na štangle.

 

Puslice

3 belanceta, čvrstu penu, onda dodaj ¼ kile šećera, mešaj i usto dodaj kašikicu sirćeta i mešaj dok ne stoji, kad bude gotovo, peci i pazi da ne porumeni.

 

Štangle sa bademom

1 litru brašna, 7 deka putera, 7 deka šećera, 5 žumanceta, limuna kore, 3 ½ deci mleka, malo vina zamesi testo obično, ostavi da stoji zatim rastanji po tepsiji namaži belancetom i pospi šećerom i bademom u dužinu i sečene peci  četvrt sata i seci štangle

 

Češki kolači

25 deka šećera, 25 deka samlevenih oraha, malo cimeta, zamesi sa jednim jajetom i sa sokom od pola limuna, testo razvi tanko i vadi  rakijskom čašicom i peci pri tihoj vatri, pečeno ih sastavljaj sa pekmezom, 2 štangle čokolade skuvaju se u malo vode, u međuvremenu, 4 žumanceta sa 4 kašike šećera dobro umešaj, kao za šato, uspi u čokoladu koja se neprestalno meša dok ne provri i ne zgusne se, skini sa vatre i to jedan kolač zamoči u taj fil posle u samlevene oraje sa šećerom.

 

Pilule sa voćem

12 deka šećera, špinovati, sa 4 kašike ruma, može i vode, zatim 12 deka smokava, 12 deka bela grožđa, 12 deka crna grožđa, 12 deka oraha, sve zajedno izmešati i praviti pilule i uvijaj u kristal šećer.

 

Štangle

25 deka šećera mešati sa 5 celih jaja, 25 deka samlevenih oraja, 25 deka brašna, 3 štangle čokolade uribane, sve zajedno izmešati i peći pri umerenoj vatri.

 

Čupave štnangle

25 deka šećera, 25 deka sitno isečenih oraja, 10 deka bela grožđa, mali venac smokava, iseći sitno, 10 deka brašna, 3 ili 4 kašike kajmaka, rastanjiti po tepsiji izruči gornju smesu, peci i hladnu seci na štangle.

 

Kugle od krompira

25 deka šećera, špinuj u malo vode, 25 deka samlevenih oraja, 25 deka pasiranog kompira, 3 štangle čokolade, sve zajedno zamesi, kuvaj dok ne stoji prava kugla i uvijaj u kristal šećer.

 

Kugle od oraja

10 deka samlevenih oraja, 7 deka uribane čokolade, zamesi sa belancetom, kojiko je potrebno da bude gusta, pravi male kugle, kao bombone, zamoči ih u belance i kristal šećer, i suši ihna čistom vazduhu.

 

Kugle sa rumom

12 deka samlevenih oraja, 12 deka šećera, jedna ili tri štangle čokolade, 1 kašika ruma, to sve zamesi sa potrebnim belancetom da  smesa bude čvrsta, razvi i pravi male pogačice u veličini dinara, zamoči u kristal šećer i suši na vazduhu.

 

Limun krem

2 šolje od crne kafe šećera, 2 šolje brašna, od 2 limuna soft kuvati uz neprestalno mešanje, dosipati vode koliko je potrebno.

 

Medeni kolači

18 deka brašna, 10 deka šećera, mirisa karanfilića, cimeta, i safta od limuna, 1 ili 2 kašike meda, na vrh noža sode bikarbone, to sve zajedno zamesi tanko razvi pravi male pogačice i peci.

 

Karamele

14 deka meda, 14 deka šećera, malo ugrejati, 14 deka putera, opet mešati, 14 deka samlevenih oraja, 2 štangle čokolade, malo više meti u oblatne.

 

Mala štrudla sa orasima

60 deka brašna, 20 deka masti, 15 deka šećera, za 1 dinar kvasca, 4 žumanceta, malo mleka, to sve zajedno zamesi razvi na tri jufkice. Fil : 25 deka sdamlevenih oraja kuvati u mleku i po volji osladiti, ostavi da kisne i peci 2 jufke filuj a treću namaži pekmezom od kajsija.

 

Vanil štangle

14 deka šećera, 14 deka sečenih badema, 14 deka grožđa, 10 deka brašna, 2 rude čokolade, mirisa i kore od limuna i vanile, 3 jajeta izmešati i peći.

 

Juriet torta

10 žumanceta, 28 deka šećera, 28 deka samlevenih oraja, jednu kašiku prezle, 10 belanaca šne, dobro peci i na tri dela hladno iseci. Fil : 6 žumanceta, 21 deka šećera, ¼ litre mleka, 21 deka putera, 4 rude čokolade rastopljene, kuvaj dok ne bude gusto, ostavi da se ohladi i hladnu filuj.

 

Torta od masti

U činiju ulupati 28 deka masti, bugo mešati sa 28 deka šećera, 6 žumanaca dodaj, 14 deka brašna, dobro izmešaj, penu od 6 belanaca, i sok od pola limuna izmešaj i uspi u kalup i metni da se peče.

 

Torta bez jaja

Umutiti 14 deka putera, 14 deka šećera, 14 deka badema ili oraja samlevenih, sok od jednog limuna i koru, 14 deka brašna, sve zajedno zamesi i peci.

 

Torta od kafe

Umutiti 12 žumanjaca sa 19 deka šećera, dodaj 19 deka čokolade, potopljene, 19 deka samlevenih oraja i 30 zrna sitno istucane kafe, sve dobro izmešaj i penu od 12 belanaca i polako peci.

 

Natalija torta

28 deka samlevenih oraja i badema, 28 deka šećera, 28 deka brašna, 28 deka putera, 6 žumanceta, sve zajedno izmešati, i testo podeli na 6 jednakih delova, od kojih se svaki jednako okruglo razvije da bude kao pogača, od kalupa u kojoj se peče torta na tihoj vatri. Fil : umutiti 6 kašika šećera, 6 kašika pekmeza od kajsija, pena od 4 belanceta, dobro izmešaj i sastavljaj u ploče.

 

Torta od oraja

Umutiti 8 žumanceta sa 21 dekom šećera, 21 deku isečenih oraja, penu od 6 belanceta, 4 kašike ruma nakvašene prezle dobro izmešati uspi u kalup, i meti da se peče, raseci na dvoje i sastavi pekmezom od kajsija, a od gore prevuci glazuru : 18 deka vanil šećera, 3 kašike hladne vode, mešaj dok  se ne zgusne, premaži tortu, po ivici i ukrasi je sa jezgrom od oraja.

 

Kiflice sa orasima

60 deka brašna, 20 deka putera, 2 kašike šećera, 1 žumanjac, 1 deka kvasca u pola šolje mleka, od bele kafe, zamesi sve i ostavi jedan sat da krene. Fil : malo mleka, šećera i oraja da se kuva, a može malo i maka.

 

Sejkina torta

2 jajeta, 60 deka brašna, 10 deka masti, 12 deka šećera, kašiku ledenog kvasca. Fil : jedna šolja mleka, 10 deka brašna, 10 deka kakaoa, 38 deka šećera.

 

Medenjaci - milicini

20 deka masti dobro izmešati, onda 17 deka meda, i 3 kašike šećera, a isto sve izmešati, dugo onda celo jaje pa mešati i prašak ceo bakin, a na posletku 50 deka brašna, i staviti u pleh i razvući rukama, a jedan deo testa ostaviti za pruge i pomazati pekmezom na testo i tada praviti pruge, a pečeno seći u kocke, ali paziti kao seći da pruge imaju simetričnost.

 

Carigradska torta

45 deka šećera, 6 belanceta i malo sirćeta, i dugo mešati, dok ne bude gusto a kao za pusle, i tada dodati 3 kašike vrućeg meda i malo vode, i mešati u kraj vatre ili na pari, dok ne bude ponovo gusto i stavi oraje ili smokve pola kile, meti tri cele oblatne a filuj dva puta.

 

Vanil kiflice

20 deka putera, ili 15 deka masti, 25 deka brašna, 15 deka oraja, 10 deka šećera, i uvijaj pečene u vanil šećer.

 

Komizbrot

4 kašike šećera sa vanilom i 4 žumanceta. dobro umutiti, 2 cele čokolade, 3 kašike brašna, i od 4 belanceta čvrstu penu, i malo krupnih oraja usuti u modlu i peci na tihoj vatri, modla mala i uska.

 

Vanil kranclice

14 deka putera, 14 deka šećera, 14 deka oraja, ili badema, 1 jaje, ovo zamesi i pravi kranclice, pomaži belancetom, pospi šećerom i orasima i peci, a pečene pomaži pekmezom i metnio dve po dve.

 

Šape

20 deka oraha, 20 deka šećera, 10 deka masti, i jedno jaje, i malo mirisa, i malo brašna ili prezle, i pravi ih i slaži u modle i uvi u šećer.

 

Krempita

20 deka brašna zamesi sa jednim žumancetom i malo soli, i malo mleka, a testo neka bude kao za slatku štrudlu. 7 deka brašna zamesi sa 14 deka sala ili putera, testo razviješ salo staviš na tri frtalja testa, a jedan deo testa desno da je prazno, i stavljaš prvo desno, tada levo, i okreni sebi, i odma ponovo isto tako radiš. U savijanju tada ostavljaš četvrt sata da se odmori i ponovo uzactopce dva puta previjaš, samo testo drugi put je razlika u tome što se na četiri mesta previja, i odmara se ponovo pola sata, kad se odmori od onda se razvije na dva dela za pleh, i pleh da ne peče iznutra nego od gore i testo napraviš za  formu pleha i testo izbodeš viljuškom. Fil : litru lmeka, 6 žumanceta, sa 20 deka šećera, dobro umutiti, kad se dobro umuti, dodati 6 kašika brašna, mleko da polako vri i sipati a ohlađeno filovati.

 

Moka torta

8 celih jaja, sa 15 deka šećera mešati, kad se umeša dodati 15 deka badema, ili oraha, 5 deka brašna i vanil i peci u dve modle. Fil : 3 žumanceta mešaj sa 15 deka šećera, umešano meti na vatru da se kuva, kad se ohladi dodaj 15 deka putera, 3 kašike jake crne kafe pomaži tortu i zaspi svu orasima.

 

Libmit pita

6 žumancadi, mešaj sa frtalj kile šećera, dodaj frtalj samlevenih oraja i frtalj kile grožđa, mirisa po ukusu, kad je upola pečeno utuci čvrstu penu od 6 belanaca, sa pola kile šećera, uspi u testo zapeci i seci na četvrtaste komadiće.

 

Šampita

55 deka brašna, 4 žumanceta, malo soli, zamesi, 25 deka putera, izradi sa deci brašna, gornje zamešano testo, razvi i maži ovim puterom što si izradila sa brašnom, tako u tri puta, maži savijaj i ostavi da se odmara, testo podeli na dvoje, u jedan pleh  meti da se peče za celo, onda druga polovina isečena na pite parčad peći na dobroj vatri. Fil : 6 belanaca napravi dobru penu, 25 deka šećera špinuj na vatri, dok se ne oteže, sruči u šne i mešaj dok se ne ohladi i pazi da ti se šne ne opari, zatim filuj i seci.

 

Štangle od oraja

¼ kile samlevenih oraja, 20 deka sitna šećera, 25 deka grožđa, 4 cela jajeta i sve dobro izmešati i dodati 2 velike kašike brašna i peći. Glazura : 12 kocaka šćera sa 3 kašike vode, pola vanile, kuvati dok ne bude gusto kao za slatko.

 

Štangle (ove)

¼ kg šećera ispržiti da bude braon, ¼ kg oraja pomešati, skinuti i ostaviti da se ohladi, na dasku, posle samleti na mašinu od oraha, 4 jajeta sa pola vanile prokuvati i polako izručiti 20 deka putera, sve izmešati , filovati u dve oblatne.

 

Fil od čokolade

19 deka šećera, 3 žumanceta, 3 rude razmekšane čokolade, meti u vandlu i lupaj nad vrelom vodom, dok ne bude gusto, kad se gusne ohladi i umešaj 25 deka putera i filuj tortu.

 

Fil od vanile

16 deka šećera, jedno celo jaje, 2 žumanceta i vanile, kuvaj dok se ne zgusne i kad se prohladi, umešaj 20 deka putera, kuva se na pari.

 

Fil od kafe

Isto kao i fil od vanile, u jaje i šećer jake crne kafe, kuvaj na pari, dok se ne zgusne, ohladi i umešaj 17 deka putera.

 

Torta od roštića

14 deka šećera i 5 žumanceta dugo mešati, ovome dodaj 14 deka natrvenog roštića, i od 5 belanaca penu, dve kašike prezle , dalji postupak kao za ostale torte.

 

Marija torta

14 deka šećera, sa 6 žumanaca dugo mešati, 7 deka samlevenih oraja i 7 deka samlevenih badema i jedna ruda trvene čokolade i običnu kašiku samlevene crne kafe, sve dobro izmešati i dodati penu od 6 belanaca. Fil : 6 žumanaca, dugo mešati sa 6 kašika šećera i tome dodaj 8 kašika jake crne kafe, i sve prokuvaj. Kad se ohladi umutiti još 28 deka šećera i 20 deka putera a istim filom je prevuci.

 

Rum torta

6 žumanaca i 21 deka šećera, umutiti dok ne bude gusto, tome dodaj 15 deka brašna, i na posletku od 6 belanaca čvrstu penu. Modlu dobro namaži ipospi brašnom. Tri frtalja testa ispeci u modli a ostatak testa meti malo natrvene čokolade i to ispeci posebno i napravi sitne kocke. Tortu ispeci, preseci i ostavi do upotrebe. Fil : 5 žumanaaca i 5 kašika šećera muti dugo, meti kašiku brašna, i kuvaj sa 3 deci mleka dok ne bude gusto, skini sa vatre umešaj 1 deka belog želatina, koji si predhodno potopila u mlakoj vodi, sve izmešaj i naposletku, 2 deke šlag obreta i 1 kašiku finog ruma. Kocke umešaj u krem i filuj tortu. Ostavi čista krema bez kocki i pomaži tortu hladnu.

 

Torta od pola krupnih oraha

3 cela jajeta i 14 deka šećera muti dugo i dodaj 14 deka brašna i pomešaj zatim dodaj 14 deka pokrupniji isečenih oraja, kalup namaži mašću i pospi brašnom i peci na tihoj vatri

 

Pariške kifle

25 deka šećera, 15 deka mlevenih oraha, 5 belanaca sneg izmešati i zatim na vatri kuvati dodati 2 kašike brašna pa opet kuvati i ostavi da se ohladi. Spremiti 25 deka sitno isečenih oraja, pa to malo vadi od mase i pravi kiflice, i uvijaj ih u isečene orahe i ređaj po tepsiji i peci na tihoj vatri. Kad su pečene uvijaj ih u vanil šećer.

 

Šikoš štangle

3 žumanceta i 1 jaje celo umuti dobro sa 14 deka šećera, 14 deka sa ljuskom uribanih badema, 14 deka grožđa, 2 kašike brašna, tepsiju namaži i pospi brašnom i peci. Ulupaj od 4 belanceta čvrstu penu, umešaj 12 deka šećera, i malo prokuvaj na šporetu. Kad testo bude pečeno, pomaži penu po testu pospi sa 5 deka krupno isečenog oljuštenog badema, meti u pleh i da se osuši.

 

Korpice

Ratopi ¼ kg tunks mase obloži korpice i ostavi da se suše. Fil : 3 žumanceta i 4 kašike šećera dobro umešati 4 rude uribane čokolade, zajedno izmešati 25 deka putera i filovati odgore, zatim prevući čokoladom, kad se sasvim ohladi skinuti papir.

 

Kranclice-točkići

20 deka šećera, 15 deka masti, jedno celo jaje i žumance i brašno koliko zagusti, a može i malo mleka, ispeci, pekmezom sastavljaj i uvijaj u šećer sa vanilom.

 

Žuto testo

14 deka putera, 14 deka šećera, 14 deka brašna, 2 žumanceta, limuna sok i koru i 2 belanceta penu, šećerom pospi odozgo.

 

Damen kapric

U 7 kašika mleka potopi za 2 dinara kvasca i vrlo malo šećera i ostavi malo da se krene. 12 deka masti mešaj sa 4 žumanceta i vrlo malo soli i jednu kašiku šećera i 28 deka brašna. Zatim, zamesi sa rastopljenim kvascem, tepsiju namaži i pospi brašnom, rastanji po tepsiji testo i ostavi da kisne. A za to vreme umešaj 4 belanca sa 30 deka šećera i malo soka od limuna, šećer da bude gust kao za pusle, izruči i peci. Testo namaži pekmezom kad ga izručiš u tepsiju i stavi pri kraju pečeno tu glazuru.

 

Mitrovačke kifle

30 deka sala, 50 deka brašna, 3 žumanceta, a u malo mleka potopi kvasca za 1 dinar i malo šećera, salo i brašno natri, i malo soli i sve zamesi pa onda razdeli na 4 dela, tanko razvi kao za rezance i dervišom pravi zvezdu i filuj pekmezom i peci, pečene uvijaj u vanil šećer.

 

Pogačice

1 litra brašna, ¼ kg. masti, natri, 2 žumanceta, 1 celo jaje, 3 kašike milera i malo soli i za 1.5 dinara kvasca, podmesiti u 2 kašike mleka, praviti i jedan sat da kisnu i peći na dobroj vatri.

 

Kiflice sa salom

50 deka brašna i 25 deka sala, zatim brašno podeli u dva dela, jedan deo zamesi sa salom, a drugi deo zamesi sa dva žumanceta i belim vinom. Kad je testo zamešano meti jedno na drugo, razvi tri puta previjaj po pola sata, razvi  i peci.

 

Kolači sa pekmezom

10 deka masti, 3 jajeta, 15 deka šećera mešati, 2 kašike pekmeza po ukusu, 7 kašika mleka, 25 deka brašna i malo sode bikarbone i seckanog suvog grožđa i malo oraja, vatra dobra.

 

Kiflice sa salom (ove)

60 deka brašna, podeli na tri dela i 40 deka sala, isto na tri dela od koga uzmi dva dela brašna i dva žumanceta i za 1 dinar kvasca potopi u malo mleka sa malo šećera i malo soli, i neka stoji dok se kvasac ne digne i umesi testo kao za slatko pa ostavi da stoji. Onda uzmi salo i treći deo brašna pa zamesi i podeli na troje. Testo raseći na četiri ćoška pa namaži tri-frtalja, savi na knjigu i previjaj svaka pola sata tri puta i napolju držati.

 

Briner krofne

4 žumanceta, 4 kašike šećera i mešaj, 2 kašike brašna, 5 kašika oraja, 1 ruda čokolade uribane, od 4 belanceta čvrstu penu. U velikom plehu peći. Pečeno seci u kocke i filuj. Fil : 6 deka putera, 12 deka šećera, 2 žumanca, 1 ruda čokolade. Umoči u čokoladu i od gore meti čokoladu ili ceo badem kao ukras.

 

Puslice

2 belanca sa 20 deka šećera, malo soka od limuna, dobro umešaj i pravi ih.

 

Čokolad torta

16 deka putera dobro umešaj sa 16 deka šećera, 8 žumanaca, sve dugo mešaj, 16 deka samlevenih oraha, 16 deka uribane čokolade, 1 kašiku prezle, 8 belanaca - dobru penu i peci jedan sat na tihoj vatri. Zatim 24 deka šećera špinovati, 4 belanca - čvrstu penu na vatri mešati 2-3 minuta i prevući tortu belom masom.

 

Fil oblatne

6 jaja celih, 30 deka šećera dobro umutiti i kuvaj dok ne postane gusto, u činiji mešaj 25 deka putera i 2 rude čokolade, kad se ohladi ono, sipaj sa puterom i maži oblatne.

 

Štangle

14 deka šećera, 14 deka oraha, 12 deka grožđa i 1 rudu čokolade, 2 jajeta i 2 kašike brašna.

 

Štangle od smokava

30 deka šećera, 2 deci vode i špinovati, u kilu smokava samlevenih, jednu šaku oraja i malo bela grožđa izmešaj i filuj oblatne

 

Kugle od oraja i badema

5 deka oraja, 5 deka šećera i malo bela cimeta, 2 štangle čokolade, pravi kugle i suši ih na vazduhu i uvijaj u kristal šećer.

 

Pišlinger

14 deka putera dobro umešaj, dodaj od bele kafe 1 šolju šećera, 3 žumanceta, 4 rude čokolade istopljene, 7 deka pečenih utucanih lešnika, sve izmešaj, filuj dve oblatne koje si presekla na pola

Optimizovano za: IE5 & 800x600

Copyright: Vojvodina Web Team, 1997.
Office: "Studio Bob", Petrovaradinska tvrđava
21000 Novi Sad, Yugoslavia
Tel: + 381 21 434608
office@vojvodina.com

Vi ste  posetilac