vojvodina.com Prilozi naših posetilaca  
  Pismo našeg čitaoca
  Leibnitz, Austria
  Mozda je ovo raritet koji se desio posle zavrsenog drugog svetskog rata. Ne znam.Zbog prezimena imali smo probleme sa Vermacht-tom, sa madjarskom vojskom /majka ranjena/, sa rusima te na kraju sa partizanima.Ruski vojnik je hteo da puca u oca jer mu ovaj nije hteo, niti je znao ko ima od komsija Singer masinu za sivanje. Nudili su mu 50 kilograma secera za svaku masinu. Isti taj vojnik je, kada su me stavili na spavanje sedeo pored mog kreveta i nesto nezno pricao. Ja sam bio mali, nisam govorio ruski, niti je vojnik govorio moj jezik. Shvatio sam da ima u Rusiji dva sina. Suze su mu govorile sve jezike sveta.
Jedne noci 1945 godine, oko 3 sata zaustavi se Dzip pred nasom kucom. Vojnik u partizanskoj odori, sa puskom na ramenu naredi mom ocu da se spremi.Doslo je vreme da se ide pred zid. Ne secam se rastanka jer sam verovatno spavao. Majka se skamenila.Otac je bio sportista, stisnuo je zube te je na putu pitao vojnika gde se ide. Nista ti ja ne znam rece vojnik. Ni sofer nije bio recitiji. Posle 3 sata voznje stigli su u Beograd. Znaci tu su egzekucije-pomisli otac.
Stali su pred jednom velikom zgradom, otac nije znao gde, jer nije poznavao Beograd te su ga odveli u prostoriju u koju je banuo jedan general, koji mu se obratio. Ti Pista, zavrsio si DIF u Parizu, bit ces od danas trener bokserskog kluba Partizan, reprezentacije Jugoslavije i profesor na DIF-u.Mogli ste mi to reci odmah-rece otac.Prestao je da se znoji. Ali takva su bila vremena.
Navodno je Tito posle podne u razgovoru sa mojim ocem rekao da su proverili ko je za tu oblast strucan pa su pozvali oca da obavlja tu funkciju.
Rat je netom zavrsen, Tito nije imao kompleksa zbog naseg nemackog prezimena, jedino je rekao ocu da umesto Engelbrecht pise svoje prezime prema postojecem Vukovom pravopisu sa Engelbreht a umesto Istvan, Stevan. Otac je za pokazano poverenje veoma strucno i savesno vodio Partizan-15 godina prvaci Jugoslavije, te je od 30 reprezentativnih meceva sve dobio sem jednog susreta koji je zavrsio nereseno na Madjarima.

Nazalost nisu svi imali tu srecu i mada sasvim neduzni, stradali su zbog tragicnih gluposti. Familije izgubile oca, sinove.
Da bi bilo jasnije otkuda toliko Nemaca u Vojvodini moram dati neka objasnjenja.
Maria Theresia i Prinz Eugen su slali siromasne familije u Vojvodinu da budu barijera protiv Turaka. Strah od turske brutalnosti je bio prevelik. Turci su u nekoliko mahova dosli i do Beca.
Maria Theresia je promenila zakon o vojnom roku od godinu dana na dozivotno. Pojedinici nisu dolazili u Vojvodinu vec cele familije. Sa nekoliko dukata u rukama, ili sa nista ,bez plate bez penzije ako su preziveli turske strahote.Neki koji su odbijali preseljenje "skraceni" su za glavu, neki su se razbezali u vece gradove u Austriji, znajuci sta ih ceka.
Kao mali i mnogo kasnije ja sam mislio da je preseljenje u Vojvodinu bilo zbog poljoprivrede. U Austriji su mi tada moji kasniji prijatelji objasnili, prepolovivsi ruku u laktu, da je tada Vojvodina bila mocvara a ne poljoprivredno zemljiste.
Prva generacija Nemaca i Austrijanaca borila se u neljudskim uslovima protiv Turaka i bila barijera zajedno sa Srpskom krajinom za proboj turski osvajaca. Ginulo se na sve strane. Taj period je poznat pod imenom TOT-SMRT.
Druga generacija je pocela metar po metar da obradjuje mocvarno plodno tlo da bi se prehranili.Taj period je poznat pod imenom BROT-HLEB.
Treca generacija je pocela da gradi pravi krov nad glavom NOT-POTREBA.
TOT-NOT-BROT . Profesor Burghard,bivsi sef ginekoloske klinike u Graz-u, lepo je to opisao u svojim memoarima.
Ti ljudi , zrtvujuci sebe i svoje familije odbranili su ne samo Austriju vec i njihov danasnji standard.
TOT,NOT i BROT u Austriskoj istoriji je malo poznat pojam. Dobro neki ga znaju. Neki ga ne zele znati.Govorio sam sa istoricarima. Nikad cuo, cest je odgovor.
Odkada sam u Austriji mnoge stvari su mi postale jasnije. Moj predak /1875/ Matijas Engelbrecht, brkati naocit covek, krovopokrivac-tesar ucestvovao je prema subotickim arhivama u svim vaznijim projektima izgradnje Subotice.Maria-Theresiopolisstadt. Gradska kuca je jedinstvena gradjevina na svetu. Arhitektura u centru grada je austro-ugarska. Iako smo tu a ne u austriji nismo mi manje vredni-govorili su ti ljudi.
Njegova slika sa pet vaznih majstora Subotice visi uokvirena na mom zidu. Nesto mi je sin licio jedno vreme na njega. Cak je i nosio istu frizuru.
Puki slucaj je hteo da sam dobio poziv da kao ginekolog, dugodisnji sef ginekolije u Zaboku, dodjem da radim na novom projektu u Austriji.
  Prim.Dr.Stevan Engelbrecht

  MILEVA MARIC - POVRATAK IZ ANONIMNOSTI
  MILEVA MARIC - POVRATAK IZ ANONIMNOSTI
  Prilog Dr Simo Jelaca nastavak teksta
  24. mart 2003.
  ASTRONOMSKI MAGAZIN
  ASTRONOMSKI MAGAZIN 2003.
  Prilog Siniše Lavrnje nastavak teksta
  18. mart 2003.

Pogledajte priloge iz:

2002. godine.

2001. godine.

2000. godine.

 


Optimizovano za: IE5 & 800x600

Copyright: Vojvodina Web Team, 1997.
Office: "Studio Bob", Petrovaradinska tvrđava
21000 Novi Sad, Yugoslavia
Tel: + 381 21 434608
office@vojvodina.com

 

Broj poseta od 18. jula 2000. je: