vojvodina.com vojvodina.co.yu
Linkovi:
Prilozi naših posetilaca

Vaš e-mail:

Overture Search
 the Web.

satto.co.yu

www.voban.co.yu

Iz medija

  PREUZETO IZ LISTA: "DNEVNIK" OD 30. 08. 2007.

Lipicaneri u lakom kasu za Hrvatsku

Konji iz Lipika, koji su 1991. godine iz Hrvatske preko BiH dovedeni u Srbiju i već 12 godina se nalaze na novosadskoj ergeli “Bukinac”, biće vraćeni Hrvatskoj, dogovoreno je juče u Novom Sadu na sastanku ministara poljoprivrede Srbije i Hrvatske Slobodana Milosavljevića i Petra Čobankovića s vlasnikom ergele gde se lipicaneri sada nalaze Todorom Bukincem. Posle sat razgovora na ergeli Bukinca, koji su vođeni bez prisustva novinara, ministar Milosavljević je ispred kapije salaša, na improvizovanoj konferenciji za novinare, kazao da je postignut dogovor da stručne službe dva ministarstva za petnaestak dana dođu u Novi Sad i zajednički obave sve potrebne provere, kontrole i utvrde stanje.
Tek nakon toga će se predložiti mere kako bi se ova priča okončala. Ministar Milosavljević je istakao da se s tim složio i vlasnik ergele Todor Bukinac.Upitan da li će Bukinac dobiti novac koji traži da mu se nadoknade kao troškovi što je držao konje, Milosavljević je kazao da juče o tome nije razgovarano. “Mi idemo redom, ovo je prvi korak. Sledeća etapa je sastanak stručnih timova i javnost će biti obaveštena o svemu”, rekao je Milosavljević.
Hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković bio je zadovoljan što je došao na ovu ergelu. Dodao je da je sa svojim domaćinom imao vrlo sadržajne razgovore o kompletnoj problematici zajedničke saradnje, kojom prilikom su zaključili da je ovo jedno ključnih problema u daljem razvijanju međusobnih odnosa.
- U želji da razrešimo ovaj slučaj, došli direktno ovde na lice mesta, gde smo i videli konje i dogovorili se o načinu prevazilaženja problema izjavio je ministar Čobanković. - Prvo i osnovno je da zajednička ekipa ministarstava poljoprovrede Srbije i Hrvatske, koje će izaći na lice mesta, snimi komletno stanje, utvrdi brojno stanje, matične knjige, potomstvo, zdravstveno stanje konja i na taj način stvori pretpostavku za povratak konja u Republiku Hrvatsku.
Na pitanje koliko se konja treba da se vrati Hrvatskoj, ministar Čobanković nije naveo broj, nego je kratko odgovrio:
- Svi konji koji su iz Lipika.
Na novinarsko pitanje ministrima koje su konje videli na ergeli “Bukinac”, smeštenoj na kraju novosadskom Novog naselja prema Veterniku, ministar Milosavljević je kazao da na to pitanje ne može najpreciznije da odgovori.
- Ne umem da razklikujem konje i ne sećam se kako su izgledali oni koje sam video prošli put. Videli smo konje za koje nam je gospodin Bukinac rekao da su poreklom iz Hrvatske, videli smo da su oni u dosta pristojnom stanju i videli smo žigove na njima.
- Ne možete očekivati da ćemo ići od konja do konja i utvrđivati njihovo stanje. Mi nismo ni dovoljno stručni za takav posao, zbog toga i dolaze stručne ekipe - dodao je hrvatski ministar Čobanković.
Na pitanje u čemu se razlikuje jučerašnji dogovor od onog koji u ista ministarstva već postigla 2004. godine, Čobanković je pojasnio da je razlika u tome što su ministri ovoga puta bili na licu mesta i što su dogovorili konkretne korake.
Ministar Milosavljević je istakao da “javnost Srbije i Hrvatske treba da budu zadovoljne što je današnjim dogovorom započet postupak vraćanja konja u Hrvatsku. I to je veliki korak u odnosnu na proteklih 15 godina. Sada treba dozvoliti malo vremena da stručni timovi ministarstava urade svoj posao, da pravnici urade svoj posao”.
Čobanković ističe da ne može otpočeti proces povratka dok se ne utvrdi zdravstveno stanje, matične knjige.
Milosavljević kaže da rešenje ovog problema podrazumeva dogovor tri strane. Jedna od tih strana je i vlasnik ergele Todor Bukinac. Ako on pristane na dogovor koji zajednički pravimo, problem će biti rešen, kazao je srpski ministar.
A vlasnik ergele Todor Bukinac juče je kratko novinarima izjavio da se hrvatska strana juče nije izjasnila šta konkretno hoće: da li matično stado ili sve konje. Od toga će zavisiti i cena koju traži kao nadoknadu za troškove što je brinuo o konjima.
- Ranije sam govorio da kao nadoknadu tražim 300.000 evra. Međutim, to je bila cifra za 26 konja. Ali, kada se Hrvati opredele šta hoće, krenućemo u razgovore i dogovore. Ukoliko traže više od 26 konja i ja ću tražiti veću novčanu nadoknadu - izjavio je Todor Bukinac.
M. Bozokin
Foto: F. Bakić

Investitori iz Srbije dobrodošli u Hrvatsku
Na pitanje kako komentariše to što hrvatske firme uveliko investiraju u Srbiju, a srpski kapital u Hrvaskoj nije dozvoljen, ministar Čobankovića je kazao da je Hrvatska veoma zainteresovana za razvoj trgovinskog i bilateralnog odnosa sa Srbijom. - Svesni smo da nema razvoja u jednom pravcu. Mi ne želimo da samo hrvatski proizvodi budu na policama u Srbiji već kroz unapređenje i jačanje saradnje i srpski proizvodi treba da budu zastupljeni u Hrvatskoj, kazao je Čobanković. On je dodao da će pitanje kvaliteta i kokurentnosti biti odlučujuće kod kupaca. Prema rečima Čobankovića uvoz iz Srbuije u Hrvatsku u prvih šest meseci povećan je za 37 odsto, ali da se očekuje da će on i dalje rasti. - Svi investitori iz Srbije su dobrodošli, naglasio je hrvatski ministar i dodao da je u bilateralnom delu hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je spremno da pruži potrebnu pomoć Srbiji u pridruženju Evropskoj uniji.
Tamburaši, roštilj i gorile
Poseta ministara Milosavljevića i Čobankovića ergeli “Bukinac” na periferiji novosadskog Novog naselja juče je protekla bez novinara. Gazda je angažovao “gorile” koje su stajale s druge strane kapije i u ergelu su pustile samo zvaničnike. Više od dva sata predstavnici “sedme sile” su čekali ispred kapije na suncu, jer Todor Bukinac, zbog “nekih ranijih loših iskustava” nije želeo da ih ovoga puta pusti unutar ergele. Inače, ministre Milosavljevića i Čobankovića Bukinac je na svojoj ergeli dočekao uz tamburaše, a kako se moglo zaključiti po mirisu, na meniju je bilo meso pečeno na roštilju...

 
30. avgust 2007.
 
Javna komunalna preduzeća
Političke stranke
Nevladine organizacije
Humanitarne organizacije
Art Vojvodina
Muzika Vojvodine
Naši prijatelji
Pozivni brojevi
Važni brojevi telefona

Radio021

Novi sadržaji:

"MSLU" - Novi Sad
Galerija Rajka Mamuzića
"DANS"
"ATELJE61"
"SINTEX"
"PRIMAEST"
"SHIPONS"
"TEHNIKA" - Kula
Modna kuća "GAZU"
Zlatara "ŠANDOL"
Zlatara "ŽIKA & SIN"
Zlatar i časovničar "BATA"
GARDI
Restoran "SANS"
IDEAL HOME

Kultura:
ART VOJVODINA
Predstavljamo Vam poznatog novosadskog slikara Zorana Tairovića, sa novim ostvarenjima:
nove kompozicije i
nove slike

Fitness & Bodyart:
Gustonj Đorđe 2000

Sport:
Košarkaški savez
Novog Sada

Stari recepti:
Predstavljamo Vam deo iz
"Sveske za kolače"...

Sremački bećarci:
Predstavljamo Vam deo iz knjige
"Kad bećari šorom zapevaju"...

Preporučujemo Vam
da pogledate:

Monografiju Vojvodine
koja Vam predstavlja istoriju, geografiju, gradove, kulturu, manastire, sport ...

WAR '99
koja Vam predstavlja naš rad za vreme ratnih dešavanja na ovim prosrotima ...

Vaše reakcije

knjiga utisaka

 

 

MONOGRAFIJA VOJVODINE | PRIVREDNI INDEX VOJVODINE

DRUSTVO | POLITIKA | KULTURA | SPORT | IZ MEDIJA | ZANIMLJIVOSTI | ARHIVA

POLITIČKE STRANKE | JAVNA KOMUNALNA PREDUZEĆA | NAŠI PRIJATELJI

Optimizovano za: IE5 & 800x600

Copyright: Vojvodina Web Team, 1997.
Office: "Studio Bob", Petrovaradinska tvrđava
21000 Novi Sad, Yugoslavia
Tel: + 381 21 434608
office@vojvodina.com