Room Decorating Games for Girls Infected Mosquito Bite Futuristic Homes Save on Car Insurance Careers in photography Upcoming Links Fashion in 2012
vojvodina.com vojvodina.co.yu
Linkovi:
Prilozi naših posetilaca

Vaš e-mail:

Overture Search
 the Web.

satto.co.yu

www.voban.co.yu

Kultura

ĐURIĆ: Honorari neće biti izvan standarda

Ovih dana pisali smo o tome da je Pokrajinski sekretarijat za kulturu izdvojio dva miliona dinara za tri koncerta u Vojvodini pijaniste Aleksandra Serdara i ansambla “Kamerata serbika”. Kako je došlo do ove finansijske podrške, baš u ovom iznosu, za solistu i ansambl čiji broj članova koji će nastupiti na ovim koncertima dosad nigde nije naveden, pitali smo pokrajinskog sekretara za kulturu Milorada Đurića.
Republičko ministarstvo kulture je početkom jeseni prestalo da finansira projekat Nacionalna koncertna sezona (ne objašnjavajući zašto), a sada se stiče utisak da je to finansijski na sebe preuzeo Pokrajinski sekretarijat za kulturu, dajući novac za tri koncerta Aleksandra Serdara i “Kamerate serbike” u Vojvodini. Da li se pomenuti koncerti održavaju u okviru tog projekta ili su samostalni, odnosno da li, i zašto, Pokrajinski sekretarijat za kulturu sada finansira nešto što Republičko ministarstvo više neće?
- Aleksandar Serdar se obratio Sekretarijatu za kulturu s inicijativom da u nekoliko vojvođanskih gradova održi koncerte sa kamernim orkestrom. Imajući u vidu profesionalnu biografiju Aleksandra Serdara i činjenicu da je svirao u skoro svim zemljama Evrope, u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu, Peruu, Izraelu, Tajlandu, Japanu i dr, smatrali smo da je opravdano započeti razgovore o realizaciji koncerata kojim bi pružili priliku i publici u nekoliko vojvođanskih gradova da čuje ovog pijanistu. Radi se o posebnim koncertima koji nisu u vezi (niti bi mogli da budu) sa ranijim projektima Ministarstva za kulturu. Sa Ministarstvom za kulturu imamo vrlo dobru saradnju, u mnogim projektima sarađujemo, ali s druge strane, postoji i autonomija u pokrajinskoj kulturnoj politici.
Da li je neko u Sekretarijatu upoređivao troškove koncerata u dosadašnjem delu Nacionalne koncertne sezone, odnosno činjenicu da oni nisu bili ni blizu tako visoki kao za pomenuta tri koncerta koji koštaju dva miliona dinara, koliko, uzgred, Pokrajina daje za ceo festival klasične muzike Nomus, jer možda nema više para ili možda ne smatra ceo taj festival vrednijim od tri koncerta?
- Moram, ovom prilikom, da demantujem tekst koji se pre nekoliko dana pojavio u ovim novinama koji obiluje natačnim informacijama i koji, očigledno, počiva na nekompetentnim „izvorima”. Dakle: niti su razgovori o ovim koncertima završeni, niti je utvrđena konačna cena, niti je potpisan bilo kakav ugovor, niti je održan koncert u Somboru. Suma od dva miliona dinara postoji na toj budžetskoj stavci («tekući transferi ostalim nivoima vlasti»), ali to ne znači da je ona vezana za bilo koji pojedinačni projekat. Čudi me da je vaš list uopšte objavio informaciju koja nije proverena. Što se tiče Vaše primedbe u vezi NOMUS-a, slažem se da ovaj festival zaslužuje veću podršku i verujem da ćemo, u okviru ukupnog povećanja budžeta za kulturu, uspeti da i ovoj manifestaciji obezbedimo veća finansijska sredstva.
Da li u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu postoji osoba, komisija, ili neko telo koje procenjuje, savetuje, i odlučuje o tome ko zbog umetničkih kvaliteta zaslužuje finansijsku podršku, i potom još određuje koliko novca će mu biti dodeljeno? Prošle godine je skoro u isto vreme Pokrajinsko izvršno veće sufinasiralo koncerte Jadranke Jovanović po nekim gradovima Vojvodine, dajući za svaki po 400.000 dinara, što je takođe ogroman novac za solo nastup uz klavirsku pratnju. Zanimljivo je da Pokrajina eto već drugi put u godinu dana daje ogroman novac muzičarima iz Beograda, koji ga tamo, gotovo je izvesno, ne bi dobili, a o kojem ovdašnji umetnici ne mogu ni da se približe.
- Ne bih, zaista, mogao da komentarišem prošlogodišnje koncerte Jadranke Jovanović u ovom kontekstu. Ne mislim da umetnike treba deliti na „ovdašnje” i „tamošnje”, niti mislim da kvalitet nečije umetnosti bitno određuje njegova adresa. Misija Sekretarijata za kulturu jeste da obezbeđuje uslove za funkcionisanje kulturnog sistema u Vojvodini, ali to, naravno, ne znači da bi trebalo da budemo zatvoreni za umetnike iz drugih sredina.
Na koncertu Vojvođanskih simfoničara nastupa od pedeset, šezdeset, pa do stotinak izvođača, uključujući i dirigenta kome treba platiti avionsku kartu, smeštaj, i dati mu honorar. Neka takav koncert košta 1,6 miliona dinara, ili nešto više, odnosno, recimo kao tri nastupa Aleksandra Serdara i “Kamerate serbike”. Da li je to u redu, ako se zna da ovdašnji honorari naših vrhunskih solista, kao i dobre većine onih iz inostranstva, iznose od 1.000 do 1.500 evra? Pitanje je da li se Serdarov honorar uklapa u ove većinske procene, kao i honorari članova ansambla, odnosno kako se uopšte došlo do tako ogromnog iznosa za jedan koncert?
- Ako budu realizovani, ovi koncerti, što se honorara i drugih troškova tiče, neće izaći izvan uobičajenih standarda. U ponudi „Orfej BGD”-a, predloženo je da honorar za Aleksandra Serdara iznosi 85.000 dinara (neto), a za članove kamernog orkestra po 12.000 dinara (neto). U slučaju pomenutih Vojvođanskih simfoničara honorari za soliste kreću se u proseku oko 100.000 dinara (neto) a za članove orkestra u proseku oko 11.000 dinara (neto). Dakle, mislim da se teško može govoriti o ”ogromnim” iznosima.
N. Pejčić

 
28. novembar 2008.
 
Javna komunalna preduzeća
Političke stranke
Nevladine organizacije
Humanitarne organizacije
Art Vojvodina
Muzika Vojvodine
Naši prijatelji
Pozivni brojevi
Važni brojevi telefona

Posetite sajt

Posetite sajt

Novi sadržaji:

"MSLU" - Novi Sad
Galerija Rajka Mamuzića
"DANS"
"ATELJE61"
"SINTEX"
"PRIMAEST"
"SHIPONS"
"TEHNIKA" - Kula
Modna kuća "GAZU"
Zlatara "ŠANDOL"
Zlatara "ŽIKA & SIN"
Zlatar i časovničar "BATA"
GARDI
Restoran "SANS"
IDEAL HOME

Kultura:
ART VOJVODINA
Predstavljamo Vam poznatog novosadskog slikara Zorana Tairovića, sa novim ostvarenjima:
nove kompozicije i
nove slike

Fitness & Bodyart:
Gustonj Đorđe 2000

Sport:
Košarkaški savez
Novog Sada

Stari recepti:
Predstavljamo Vam deo iz
"Sveske za kolače"...

Sremački bećarci:
Predstavljamo Vam deo iz knjige
"Kad bećari šorom zapevaju"...

Preporučujemo Vam
da pogledate:

Monografiju Vojvodine
koja Vam predstavlja istoriju, geografiju, gradove, kulturu, manastire, sport ...

WAR '99
koja Vam predstavlja naš rad za vreme ratnih dešavanja na ovim prosrotima ...

Vaše reakcije

knjiga utisaka

 

 

MONOGRAFIJA VOJVODINE | PRIVREDNI INDEX VOJVODINE

DRUSTVO | POLITIKA | KULTURA | SPORT | IZ MEDIJA | ZANIMLJIVOSTI | ARHIVA

POLITIČKE STRANKE | JAVNA KOMUNALNA PREDUZEĆA | DONATORI SAJTA |

Optimizovano za: IE5 & 800x600

Copyright: Vojvodina Web Team, 1997.
Office: "Studio Bob", Petrovaradinska tvrđava
21000 Novi Sad, Yugoslavia
Tel: + 381 21 434608
office@vojvodina.com