VOJVODINA WEB-TEAM, Petrovaradinska tvrđava, "Studio Bob", 21000 Novi Sad Tel: + 381 21 434608
  24. jun 2004.

vojvodina.com

arhiva


MEĐUNARODNI FESTIVAL PODUNAVSKIH GRADOVA U ULMU, SR NEMAČKA

Dani Vojvodine u Ulmu

Na osnovu odluke Skupštine Vojvodine i Izvršnog veca APV, a na poziv Podunavskog biroa, Zavod za kulturu Vojvodie zadužen je za realizaciju programa ušešca Vojvodine na Festivalu podunavskih gradova i regiona u Ulmu.
Obzirom na kratak rok (mesec dana), uz organizacioni odbor formiran od predstavnika Izvršnog veca i Skupštine Vojvodine i predstavnika najznacajnijih kulturnih institucija Pokrajine, sacinjen je sveobuhvatan i afirmativan program kulturne predstave Novog Sada i Vojvodine na ovoj desetodnevnoj manifestaciji, a Zavod za kulturu Vojvodine nominovan je kao tehnicki realizator ovih programa.
Usvajajuci i posebne želje organizatora, Podunavskog biroa i domacina iz Ulma, Zavod za kulturu Vojvodine pozvao je sledece umetnike, ustanove i pojedince da ucestvuju na festivalu:

> RITA KINKA - pijanista
> BORIS KOVAC SA ORKESTROM "La Campanella"
> FLORIJAN BALAŽ I VANjA PRICA - violinista i klavirska pratnja
> LAJKO FELIKS SA ORKESTROM
> DOM KULTURE "3. OKTOBAR", KOVACICA - orkestar, igraci i naivna umetnost
> KUD "ARANj JANOŠ", BOGOJEVO - folklorni ansambl
> SKC "VUK STEFANOVIC KARADžIC", Backa Topola - folklorni ansambl
> BRANISLAV ZARIC, gajdaš-intrumentalni solista, clan Istorijsko - zavicajnog društva "Kinda", Kikinda
> IRENA CUKIJATI i MARIJA IFKOVIC-IVANDEKIC, šlingeraj; Hrvatski kulturni centar "Bunjevacko kolo", Subotica
> DOJNA ANTONIC i MARIJA VOJNIC, rad sa slamom, Hrvatsko kulturno - prosvjetno društvo "Matija Gubec", Tavankut
> SECENjI ROŽA, vez; rukovodilac Aktiva žena "Sedam cvetova žitnih polja"
> GOR ENDRE, korpar; privatnik iz Backog Petrovog sela
> JAN NEMCEK; zanatlija i afirmisan graditelj violina.
> ZUZANA VERESKI; naivno slikarstvo; samostalna umetnica
> ENDRE PENOVAC, slikar
> MUZEJ VOJVODINE, gradansko odevanje 19-20 veka.
> MUZEJ GRADA, etnološka postavka "Od cokota do kapljice"
> GALERIJA BEL ART, savremena umetnost Vojvodine

U okviru pripreme propagandnog materijala odštampan je zajednicki katalog svih ucesnika na nemackom jeziku, u tiražu od 2000 primeraka. Prevedeno je i odštampano nemacko izdanje "Kulturna baština Vojvodine", u tiražu od 2000 primeraka. Odštampan CD koncerta Florijana Balaža i Vanje Price u tiražu od 500 primeraka. Muzej grada Novog Sada, kao i Muzej Vojvodine svoje izložbe propratile su i oficijelnim atraktivnim katalozima na nemackom jeziku. Privredna komora Vojvodine takode je pripremila za ovu priliku opsežan propagandni materijal u štampanoj formi i na drugim nosacima slike i zvuka. Kao prdstavnik grada Novog Sada, galerija Bel-art pripremila je dve izložbe savremene vojvodanske umetnosti sa prigodnim propratnim katalogom na nemackom jeziku.
Web-Team kao saradnik Zavoda za kulturu Vojvodine, angažovan je za izradu štampanih materijala: priprema i štampa oficijelnog kataloga priredbe (2000 kom.), dve vrste plakata u tiražu po 250 primeraka (ukupno 500), 6 vrsta digitalno štampanih foto aplikacija sa motivima multikulturne predstave Vojvodine, kao i 4 velika bilborda na temu turisticke prisutnosti pokrajine i Novog Sada u Evroregionu.
Pripremljena su i dva video spota kao prezentacija kulture Vojvodine. Jedan je pripremila TV Apolo a drugi u trajanju od 7 min Web-Team.
Svi nabrojani propagandni materijali pripremljeni za ovu manifestaciju, primenjivi su buducnosti i na drugim slicnim manifestacijama.
U okviru stalne postavke grad Novi Sad i Vojvodina prdstavljeni su na centralnom štandu pored velike bine (Open-Air-Bune), kompletnim sadržajem propagandnog materijala, etno-ucesnicima, kao i stalnim prisustvom muzicke potke kovacickih muzicara i igraca. Non-stop prezentacije uz pomoc multimedijalne opreme pružile su potpuni uvid i bezbroj informacija o kulturi i privredi Vojvodine nemackoj publici, koja je uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, u ogromnom broju bila prisutna na našem štandu.

U okviru Festivala podunavskih zemalja, otvorene su cetiri izložbe u razlicitim delovima grada:

> MUZEJ VOJVODINE postavio je izložbu "Svetlopis i moda" autora Ljubice Otic, u robnoj kuci Walz u centru starog Ulma
> MUZEJ GRADA izložio je svoje eksponate u okviru etnološke postavke pod nazivom "Od cokota do kapljice", zajedno sa slikarem ENDRE PENOVCEM u galeriji kulturnog centra Edwin-Scharff-Haus-a u Novom Ulmu
> Galerija Bel Art imala je dve postavke:
   - Savramena dela..... u galeriji "Cafe D' Art" u Novom Ulmu
   - Konceptualni projekat autorskih zastava izloženih na jarbolima na dunavskom keju.

Svecano otvaranje festivala uz prisustvo ucesnika festivala i visokih predstavnika grada Ulma i pokrajine Bavarske i Baden-Wirtenberg, kao i naše delegacije na celu sa gosp. Cankom i predstavnicima pokrajine i grada Novog Sada, održano je u Edwin-Scharff-Haus-u uz gala koncert na kome je ucastvovala i naša pijanistkonja Rita Kinka.
Nakon programa i pozdravnih reci gradonacelnika Ulma, prisutnim gostima obratili su se predstavnici svih podunavskih regija koji su ucestvovali na ovom festivalu, kao i predstavnici politickog života pokrajina Baden Virtenberg i Bavarske.
Posebno je od strane domacina istaknuto da se Vojvodina kao regija prvi put predstavlja na ovom festivalu, te je tim povodom predsednik Skupštine AP Vojvodine, gospodin Nenad Canak istakao znacaj ucešca pokrajine i izrazio nadu da je ovo pocetak saradnje, ali i afirmacije svih potencijala Vojvodine. Kao znak pažnje gospodin Canak je ovom prilikom gradonacelniku Ulma i predsedniku Dunavskog biroa predao na poklon dve umetnicke slike sa predstavama grada Novog Sada.

Prvog dana festivala, štand AP Vojvodine posetila je delegacija grada Novog Sada, a drugog dana delegacija AP Vojvodine na cijem celu je bio predsednik Skupštine AP Vojvodine, gospodin Nenad Canak. Gospodin Canak je tom prilikom održao na štandu konferenciju za štampu, na kojoj je izmedu ostalog izrazio svoje zadovoljstvo kvalitetom nastupa i prezentacije našeg tima.
Štand AP Vojvodine izuzetno je bio posecen svih dana festivala i pored cestih pljuskova. Osnovni štimung u ovom izložbenom prostoru stvarali su clanovi KUD-a "3 oktobar" iz kovacice spletom narodne multietnicke muzike. Svaki slobodan trenutak iskoristili su ovi momci i devojke za afirmaciju našeg muzickog blaga. Pored njih i nac gajdaš iz Kikinde, Branislav Zaric plenio je interesovanje brojne publike šetajuci medu posetiocima.

07. juna, Edwin-Scharff-Haus, kulturni centar Ulma sa velikom koncertnom salom ugostio je našu pijanistkinju Ritu Kinku, koja je izuzetnim odabirom kompozicija na temu vode i reka poznatih klasika Smetane, Hendla i Baha, oduševila prisutnu publiku. Rita je izuzetno poznata i u Nemackoj tako da je njen nastup u najmanju ruku prava kulturna kopca na najvišem nivou.

08. juna, Boris Kovac je sa svojim orkestrom "La Campanella" nastupi na centralnoj bini starog Ulma. Ovaj izuzetan muzicar svojom savremenom muzikom koja je apsolutno u trendu svetskih kretanja, izazvao je salvu oduševljenja besprekornim izvodenjem programske muzike sa najnovijeg CD-a.
09. juna, folklorni ansambl "Aranj Janoš" i "Vuk Stefanovic Karadžic" nastupali su na centralnim binama sa obe strane Dunava. Predivan zvuk madarske i srpske muzike u izvodenju ove dve grupe preplitale su se preko talasa nabujale reke. Prava je šteta što su ova dva izuzetno kvalitetna društva nastupala samo u jednom danu.

10. juna i pored izuzetno jakog pljuska, pod šatrom velike bine predstavio se Lajko Feliks-trio. Nova postava ovog izuzetnog violiniste sa novim repertoarom pripremljenim i za ovogodišnji Exit, pemijerno je oduševio sve prisutne. Izuzetan zvuk, vrhunska perfekcija u izvodenju teških muzickih deonica kao i vanredno složan bend definitivno su uvrstili ovog muzicara u evropsku kulturnu baštinu.
11. juna, Florijan Balaž i Vanja Prica imali su nastup u klubu "Caffe Mileva".
Florijan je pripremio najozbiljniji muzicki program, ali ga je reducirao u poslednjem trenutku i primenio novi neuvežban zbog mesta dogadaja i ciljne grupe u popularnom kafeu. Sve to nije umanjilu vituozne kvalitete ovog muzicara koga je oduševljena publika pozivala nekoliko puta na bis.
Program AP Vojvodine pratile su televizijske kuce RTV Novi Sad, TV Apolo, Madar So i Dnevnik, zatim televizijske kuce iz Ulma, Bavarske i Baden Virtenberga.

Zakljucak:
Podunavski festival u Ulmu, festival je pre svega multikulturne baštine podunavskih gradova i regija. Najzad, koncipiran je na nacin da se kroz desetodnevne susrete pojedine nacionalne zajednice što bolje upoznaju, prepoznaju zajednicke interese i predstave Evropi svoje kulturne pa i privredne resurse sa ciljem demokratskog ukljucenja u zajednicu evropskih zemalja. Podunavski vašar, jedan segment ovog festivala, pucka je zabava, otvorena i vedra svakodnevna celodnevna priredba sa rebogatim nepretencioznim sadržajima, (gastronomija nacionalnih kuhinja, izložbe ruktvorina, starih zanata, folklora i savremene muzike). Pored ovoga dislocirano od centralnog prostora na mnogim punktovima grada, održavaju se seriozni programi, savetovanja, simpozjumi, koncerti i izložbe. Pocasni gost ove godine bio je Đerd Konrad, pisac i filozof iz Madarske koji je vodio sociološke tribine. Na ciganskoj noci u "Donauhale" predstavili su se cuveni ciganski orkestri iz Madarske, Rumunije, Bugarske kao i Boban Markovic sa svojim vec cuvenim orkestrom. Dogadaj ovog festivala je svakako koncert etno muzike svetske zvezde Marte Šebešcen sa horom Tomkin i igracima i muzicarima iz Madarske u Ulmskoj katedrali. Pored ovih i predstavnici Privredne komore Vojvodine imali su formalne i neformalne prezentacije i susrete sa privrednicima domacina i ostalim gostujucim privrednicima, sa temom povecanja domace privredne aktivnosti i razmene iskustava tranzicione privrede.
Reference:
U miljeu ovako bogato koncipiranih programa Vojvodina je imala centralno mesto kao regija na ovogodišnjem festivalu. Odjeci najviših zvanicnika organizatora, politickih licnosti Bavarske, Baden Wirtenberga, kao i domacina grada Ulma,izuzetno su pozitivni.
Vojvodina je za njih pravo otkrice kao evropska regija sa najviše nacionalnih zajednica na tako malom prostoru, sa prebogatom kulturnom i turistickom ponudom.
Prezentacija Vojvodine i Novog Sada ocenjena je najvišom ocenom i u svako-dnevnim izveštajima u nemackim medijima, a ucesnicima, umetnicima naznaceni su skori mnogobrojni angažmani.
Neformalni susreti predstavnika Zavoda za kulturu Vojvodine sa Dekanom Akademije umetnosti iz Ulma najavljuju skoru razmenu i saradnju umetnika podunavskih akademija.
Najbolja ocena za predstavu regije, primljena je i od generalnog Konzula naše zemlje iz Štutgarta.

vrh strane

MONOGRAFIJA VOJVODINE | PRIVREDNI INDEX VOJVODINE

DRUSTVO | POLITIKA | KULTURA | SPORT | IZ MEDIJA | ZANIMLJIVOSTI | ARHIVA

POLITIČKE STRANKE | JAVNA KOMUNALNA PREDUZEĆA | NAŠI PRIJATELJI

Optimizovano za: IE5 & 800x600

Copyright: Vojvodina Web Team, 1997.
Office: Petrovaradinska tvrđava, "Studio Bob", 21000 Novi Sad
Tel: + 381 434608
office@vojvodina.com