ova strana
 
Picture
Picture

Sombor

Picture
Grb Sombora

     Kanalska mreza, duga 200 kilometara, predstavlja osnovu dobrog ratarenja i navodnjavanja, a Dunav i kanali cine jedinstven sistem saobracajnica i nepresusno prirodno bogatstvo za lovce i ribolovce. na levoj obali Dunava, od drzavne gradice prema Madjarskoj, pa do apatinskog revira, pod sumama se nalazi blizu 10 hiljada hektara. Radi ocuvanja autohtone vegetacije, pojedine manje sumske povrsine su zasticene kao prirodni rezervati.
     Povrsina od 25 kvadratnih kilometara pod tekucim i stajacim vodama obiluje ribom. Ovde su ulovljeni primerci soma teski i do 50 kilograma, odnosno dugi oko 2 metra. Posebnu draz za ribolovce predstavljaju mrtvaje: "Mrtva Baracka", deo starog dunavskog korita kod Backog Monostora, "Sarkanjos" nedaleko od Kupusine... Ove vode su okruzene sumom, cesto stoletnim stablima, sto predstavlja poseban kvalitet i upotpunjuje dozivljaj u backoj ravnici.

     U severozapadnom delu pitome backe ravnice, na povrsini od 1.178 kvadratnih kilometara, nalazi se opstina Sombor, s jednim gradskim i 15 seoskih naselja. U njoj zivi blizu 100.000 stanovnika.
     Kazu da je jedan grad voljen onoliko koliko je o njemu pesama ispevano. Ako je po tome suditi, onda je Sombor zaista grad koji se voli, koji ima svoje lice, dusu i aromu, grad u kojem se rado zivi i iz kojeg se teska srca odlazi.
     U Somboru, i u petnaestak prigradskih, takozvanih, salaskih naselja koja mu gravitiraju, zivi pedesetak hiljada stanovnika. Godinama uz njegovo ime stoji epitet najzelenijeg grada u zemlji, cime se njegovi zitelji i tee kako ponose.

     Ali, kako jednom prilikom zapisa nadahnuto pesnicko pero, nije im svejedno sto novi deo grada, urbano naselje Nova Selenca, nije kao ono staro jezgro u ramu od ulica - cetiri venca s imenima cetvorice srpskih vojvoda. To je razlog sto se ovde pod pojmom grad podrazumeva samo ono sto je u zagrljaju nasledja iz vremena kada je kucna fasada bila i te kako vazna da se pokaze pravo, imucno i stabilno lice domacina.

Picture

     Putnik namernik je u svojoj beleznici, osim ostalog, zapisao i ovo:
     "Onome ko vise voli ravnicu od planina, Sombor ce se izuzetno dopasti. Sa sve cetiri strane ima otvorene ulaze u siroke i prijateljske ulice. Da je klima zdrava, najbolje svedoci podatak sto mnogi zitelji, oba pola, dozive i do sto godina. Voda za pice je prijatna, narod neobicno voli vino, meso je dobro i ima ga dovoljno, povrcem, zelenjem i ribom, mlekom, sirom i drugim potrepstinama Somborci se snabdevaju na svojoj pijaci..."


[Ostali gradovi]

Upišite Vašu email adresu na listu ako želite da Vas obavestimo o novostima  putem elektronske pošte:

Production by Vojvodina Web Team © 1998.   Last update: 21/08/98