Home
Istorija
Ova strana
Kultura
Obrazovanje
Privreda
Mediji
Saobracaj
Sport
Turizam
Linkovi
Opstina
 
 
Picture

Backa Palanka

Grb Backe Palanke

     Opstina Backa Palanka zauzima povrsinu od 579 kvadratnih kilometara, sto je svrstava u grupu vecih opstina po povrsini u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i u SR Jugoslaviji. Prema popisu stanovnistva iz 1991. godine na podrucju opstine je zivelo 58.835 stanovnika, od cega u gradu Backoj Palanci 26.780. Ostalo stanovnistvo zivi u 13 naselja (odnosno sela): Vizic i Nestin su na sremskoj strani (preko reke Dunav) a na backoj strani opstine su: Celarevo, Karadjordjevo, Mladenovo, Obrovac, Tovarisevo, Nova Gajdobra, Gajdobra, Silbas, Parage, Despotovo i Pivnice.

Picture

Labud na “Cvrcinoj bari”

     Po nacionalnom sastavu stanovnistvo opstine je heterogeno: Srbi cine najveci deo populacije (74%), zatim Slovaci (12%), 8% stanovnistva se izjasnjavaju kao Jugosloveni, a ostalo cine Madjari, Romi, Crnogorci i Hrvati. Radno sposobno stanovnistvo (aktivno i sa licnim primanjima) cini vise od 60% ukupnog stanovnistva.

     U geografskom pogledu reka Dunav spaja Opstinu sa Evropom i Crnim morem, a mreza puteva sa Novim Sadom, Somborom, Suboticom, Sidom i Hrvatskom (odnosno sa Ilokom i Vukovarom), sto je svrstava u opstine koje imaju povoljan geografski polozaj.

     Mrezom magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva u duzini od 300 kilometara povezana su sva naselja u Opstini. Deo puta Novi Sad - Sombor kod Backe Palanke je pusten u saobracaj 1996. godine. Vodovodna mreza je sprovedena na celoj teritoriji Opstine, a gasovodna u Backoj Palanci i Celarevu. Zbog svog polozaja, povoljnih klimatskih uslova (panonska ravnica, reka Dunav i obronci planine Fruske Gore) Backa Palanka ima uslove za znacajan razvoj turizma.

     Ova sredina ima kontinentalnu klimu sa cetiri godisnja doba i prosecnom letnjom temperaturom od 23 stepena celzijusa.

Picture

Vesnici proleca - Rode su deo Backopalanackog pejsaza

     U Opstini postoji centar za socijalni rad, u okviru koga deluje Dom za stare osobe. Zdravstvena zastita je omogucena za sve stanovnike opstine. Ambulante postoje u svim naseljenim mestima, a u samom gradu savremeni zdravstveni dispanzer (Dom zdravlja).

vrh strane
Picture

“Tikvara” - pogled na Ilok

Picture

Pogled na jezero Tikvaru sa terase restorana “Carda”

OPSTINE

Istorija  Geografija  Kultura  Obrazovanje  Privreda  Mediji  Saobracaj  Sport  Turizam  Linkovi  Opstina